Marianne Y. Naerebout

Felle kleuren, een scherpe vlakverdeling en prachtige symbolische figuren kenmerken de schilderijen en zeefdrukken van Marianne Y. Naerebout.

Schilderijen , zeefdrukken, keramiek en multiple’s.

Griekse cultuur

“Toen ik drie maanden oud was, ging ik met mijn ouders naar Curaçao. Een groot deel van mijn jeugd heb ik daar doorgebracht.
In Nederland heb ik vervolgens mijn onderwijsopleiding gevolgd om daarna naar de kunstacademie te gaan. Omdat ik kennis wilde maken met de Griekse cultuur heb ik mijn artistieke opleiding voltooid aan het Cyprus College of Art op het eiland Cyprus. In de vakanties reisde ik door de omringende landen. Reizen zit me in het bloed. Als ik op reis ben, maak ik al weer plannen voor een volgende reis. Want ik vind het heerlijk om steeds opnieuw met andere culturen in aanraking te komen.”

Moderne nomade

Die reizen kon ze maken omdat ze tijdens haar verschillende opleidingen, in haar vrije tijd, als modemodel veel succes behaalde. Na haar opleiding op Cyprus keerde ze terug naar Nederland. “De school waar ik stage had gelopen bood me een baan aan, maar dat beviel me niet zo erg. Ik wilde weer op reis. Na een intensieve selectieprocedure bij Shell ben ik via dat bedrijf gaan werken op de internationale school in het sultanaat Oman. Omdat ik daar een tropenrooster had en veel vakantie, bleef er gelukkig heel wat tijd over om te schilderen en te reizen. Met uitzondering van Saoedi-Arabië heb ik het hele Midden-Oosten doorkruist. Ze noemen me daar ‘de moderne nomade’. Het Verre Oosten heb ik van daaruit ook bezocht.”

Fascinatie

In Damascus woonde Naerebout vijf jaar. Vervolgens werkte ze als freelance onderwijzeres achtereenvolgens in Maleisië, Albanië en het Westafrikaanse Gabon. Tegenwoordig brengt ze samen met haar levenspartner grote delen van het jaar door aan de Amerikaanse oostkust.
“Op al mijn reizen raakte ik telkens gefascineerd door de oorspronkelijke bevolking. Want zij vormen de basis van iedere cultuur. Ik woonde tussen de Arabieren en sloot vriendschap met bedoeïenen. Ik raak iedere keer weer geboeid door de kleuren en vormen die de verschillende culturen in hun kleding, maskers en sieraden gebruiken.”

Blijheid opwekken

Haar werk getuigt van een heel eigen stijl. De vele reizen hebben onuitwisbare indruk op haar gemaakt en haar manier van werken beïnvloed. “Ik gebruik uitsluitend sprekende, heldere kleuren. Soms zijn het tinten die lijken te contrasteren als je ze naast elkaar legt. In combinatie leveren ze altijd verrassende resultaten op. Die kleurrijkheid vind je terug aan de basis van alle culturen die ik heb leren kennen. Met mijn schilderijen wil ik blijheid opwekken. Dat missen we in de maatschappij waarin we vandaag leven.”